Ukraine proxywar

ukraine rusland

Update: 19-03-2023

Ukraine proxywar

De oorlog van het Westen tegen Rusland

Marjan Waldorp

De 4russen zijn zowat bestreden, maar nu komt die andere Rus herrie schoppen. [Vlaams sentiment]

Russians are really good at chess. Americans? Not so much, they prefer poker. [Larry C. Johnson]

Het Westen (VS/EU/NAVO) speelt een gevaarlijk en cynisch spel met Ukraïne. Het Westen beweegt daarbij gevaarlijk langs het randje van een derde wereldoorlog. Het leveren van Poolse Migs werd door de VS (gelukkig) nog net te riskant bevonden.

Anders dan velen denken gaat het het Westen niet om Ukraïne maar om Rusland. Het doel is om Rusland op de knieën te krijgen, te verslaan. Dat kun je ook zien aan de wijze waarop het Westen zich opstelt. Ieder weldenkend mens zou aansturen op de-escalatie: stoppen van de oorlog en praten met Rusland. Rusland wil een halt aan de alsmaar oprukkende NAVO expansie en eist een neutrale bufferstaat aan zijn westgrens. Bovendien wil Rusland een einde aan de acht jaar durende oorlog in de Donbass regio, waar de Russische bevolking door Kiev wordt geterroriseerd (14.000 burgerdoden waaronder vele kinderen).

Het Westen antwoordt echter met oorlogsretoriek, het sturen van wapens naar Ukraïne en sancties aan het adres van Rusland. Maar zonder hulp van de NAVO zal het Ukraïnse leger het Russische leger nooit kunnen verslaan. De uitslag van de oorlog staat op voorhand vast. En Rusland verslaan is nog nooit gelukt. Zowel Napoleon als Hitler faalden jammerlijk. Dat het Westen met al zijn mislukte "regime changes" hierin gaat slagen, lijkt me onwaarschijnlijk.

Het idee dat je Rusland met sancties economisch op de knieën zou kunnen dwingen is ronduit absurd. Rusland is niet een eilandje op de oceaan dat je kunt droogleggen. Rusland is het grootste land ter wereld vol met bodemschatten. Rusland heeft alles: olie, gas, kolen, uranium, metalen, enz. Rusland heeft het Westen niet nodig. Het Westen heeft Rusland nodig, Europa voorop!

Documentatie

Relevante websites

 • anti-spiegel.ru
  Blogsite van Thomas Röper met o.a. vertalingen van wat op de Russische TV verschijnt.(Duitstalig) 1
 • veteranstoday.com
  USA un-censored independent alternative foreign policy media
 • moonofalabama.org
  Open independent forum to discuss politics, economics and philosophy
 • youtube: Defense Politics Asia
  Youtube channel van Wyatt Mingji Lim uit Singapore met analyses en dagelijkse updates van het front in Oekraïne.

 1. Thomas Röper is een Duitse journalist, die al meer dan 15 jaar in Sint Petersburg woont. Uit ergernis over het gelieg en gedraai van "Der Spiegel" begon hij zijn blog de "anti-spiegel".1 Dagelijks verschijnen er interessante artikelen op zijn blog. Regelmatig bezoekt hij de Donbass en doet verslag. Via zijn blog geeft hij ook een interessant inkijkje in hoe de Russische media berichten en hoe er in Rusland gedacht wordt. Thomas Röper is een echte strijder voor het vrije woord, een idealist. Uiteraard wordt hij door de media verguisd. Hij zou een Kremlin propagandist zijn en desinformatie verspreiden. (Komt bekend voor, niet?)
  Thomas Röper beschikt over een enorme kennis en heeft een heel oeuvre aan boeken geschreven, o.a. "Inside Corona" en "Die Ukraine Krise 2014", een bijbel van 688 pagina's over de aanloop naar de Oekraïne oorlog. In zijn nieuwste boek "Putins Plan" beschrijft hij de eindstrijd tussen de systemen, het Westerse neoliberale systeem onder leiding van de VS en het alternatief dat Rusland biedt: een multi-polaire wereld, waarin voor alle landen plaats is. Dit boek is echt een aanrader! Je komt niet alleen veel te weten over de Russische samenleving, maar ook over onze Westerse samenleving en hoe daar in Rusland naar gekeken wordt. Het boek is in het Duits, maar Thomas Röper schrijft geen hoogdravend Duits. Ik vind het goed te volgen. 

Vorige Bericht Volgende Bericht