Thierry Baudet over Michel Houellebecq

baudet houellebecq

Thierry Baudet over Michel Houellebecq

Haagse politiek valt collectief over Thierry Baudet

Afgelopen maandag viel zo ongeveer de gehele Haagse politiek over uitspraken van Thierry Baudet in zijn essay over het werk van de schrijver Michel Houellebecq in het Amerikaanse politieke tijdschrift "American Affairs".1

Het zou een vrouwonvriendelijk stuk zijn. Baudet zou zich in het essay uitspreken tegen abortus, euthanasie en werkende vrouwen. Baudet's politieke opponenten buitelden over elkaar heen. Rob Jetten (D66) vond zelfs, dat Baudet hier "de ware aard" liet zien.2

Maar gaat het essay van Baudet over abortus, euthanasie en werkende vrouwen? Nee, eigenlijk niet. Die onderwerpen komen wel voorbij, maar de essentie is iets heel anders: Het doorgeschoten individualisme van onze moderne Westerse samenleving. De Franse schrijver Michel Houellebecq heeft dat onderwerp tot het centrale thema in zijn romans gemaakt. De boodschap van Houellebecq is, dat de moderne bevrijding de mens juist ongelukkig heeft gemaakt, en zelfs de Westerse beschaving bedreigt.

Het is een heel interessant essay. Het geeft stof tot nadenken. Maar dan moet je het natuurlijk wel lezen. En dat is precies wat politici van de gevestigde elite niet lijken te doen. Waar Thierry Baudet het inhoudelijk debat opzoekt met een essay over een belangrijk maatschappelijk thema, zijn de gevestigde politici bezig met de "kijkcijfers", hun populariteit op de korte termijn.

En ja, waarom mag de waarheid niet gewoon gezegd worden? Het is toch een feit, dat alle moderne Westerse samenlevingen kampen met demografische krimp, en dat de oorzaak de sterk toegenomen arbeidsparticipatie van vrouwen is? Is dat vrouwonvriendelijk? Zeg je daarmee: "Het enige recht van de vrouw is het aanrecht"? Het lijkt me niet. Het is de erkenning dat vrouwen een belanrijke rol hebben in de continuïteit van een samenleving.

Het pleit voor Thierry Baudet, dat hij niet terugschrikt voor "heilige huisjes". Dat hij niet verzandt in politieke correctheid uit angst voor verlies van populariteit. Als je maatschappelijke problemen niet eens meer mag benoemen, hoe wil je dan nog maar een begin maken met een oplossing?

Thierry Baudet heeft een visie op onze maatschappij. Je kunt die visie delen of niet, maar hij heeft een visie en hij draagt die consequent uit. Met zijn directe stijl heeft Thierry Baudet een nieuw hoofdstuk geopend in de Nederlandse politiek. Voor de oude gevestigde politieke elite is dat even wennen.

Vorige Bericht Volgende Bericht