Michel Houellebecq over Trump

houellebecq trump baudet

Michel Houellebecq over Trump

Donald Trump Is a Good President

In het Amerikaanse blad "Harpers Magazine" verscheen januari 2019 een artikel van Michel Houellebecq met als kop: "Donald Trump Is a Good President".1 Opmerkelijk, want bij ons is er meestal niet veel positiefs over Donald Trump te horen.

Houellebecq waardeert Trump's terughoudende buitenlandse politiek. De Irak oorlog van Bush junior noemt Houellebecq "immoreel en dom". Hij prijst Obama voor het beëindigen van deze Amerikaanse interventiepolitiek. Donald Trump heeft deze politiek versterkt door te stoppen met het verspreiden van democratie in de vier hoeken van de wereld. Overigens, hoezo democratie? Is het elke vier jaar kiezen van een nieuwe president democratie? Volgens Houellebecq is maar één land in de wereld met gedeeltelijk democratische instituties en dat is Zwitserland.

Trump's handelspolitiek voelt als een frisse wind. Vrije wereldhandel is geen heilige graal. Wanneer vrije handel de Amerikaanse belangen dient, is Trump er vóór. Zo niet, dan vindt Trump ouderwetse protectionistische maatregelen geheel gepast. Trump beschermt de belangen van de Amerikaanse werknemers. Daarvoor hadden de Amerikanen hem ook gekozen. Houellebecq zou wensen, dat in de afgelopen vijftig jaar in Frankrijk ook iemand zich zo had opgesteld.

Het artikel maakt ook duidelijk, waarom Thierry Baudet zich aangetrokken voelt tot het werk van Houellebecq. Beiden zitten duidelijk op dezelfde politieke lijn. Ook Houellebecq moet niets van de Europese Unie hebben. Volgens Houellebecq bestaat "Europa" niet: Europa heeft geen gemeenschappelijke taal, geen gemeenschappelijke waarden en geen gemeenschappelijke interessen.

Vorige Bericht Volgende Bericht