Europees Realisme

europa eu

Europees Realisme

2019, Derk Jan Eppink

Waardering: * * *

In zijn nieuwe boek "Europees Realisme" schetst Derk Jan Eppink een ontluisterend beeld van de kloof tussen het "Rijk van de Goede Bedoelingen" (Barosso 2007) en de weerbarstige werkelijkheid.

Waar de EU bestuurders Turkije proberen te "pleasen" met zakken geld, antwoord Erdogan met het stap voor stap afbreken van de democratie en het verbouwen van Turkije naar een islamitische staat. De EU bestuurders sluiten echter hiervoor jarenlang de ogen en komen met positieve voortgangsrapportages.

Waar de EU bestuurders de Euro invoerden als een middel om de Europese economieen dichter bij elkaar te brengen, leidde de Euro juist tot het uiteentrekken van de nationale economieen. In deze tijd van hoogconjunctuur blijft de economie van Europa achter en bevindt de Euro zich al tien jaar in een crisis met negatieve rentes. Spaarders en pensioentrekkenden betalen het gelag. De EU bestuurders willen deze feiten echter niet toegeven en proberen in plaats daarvan de aandacht af te leiden met discussies over een Europees leger.

Derk Jan Eppink toont zich een boeiend verteller. Ik heb het boek in een adem uitgelezen. Een minpunt vind ik, dat er geen verwijzende noten in de tekst zijn opgenomen. Cijfers en feiten zijn daardoor niet na te trekken. Dat is een gemis.

Vorige Bericht Volgende Bericht